КИНЕЗИТЕРАПИЯ

Светла Пейчева

Рехабилитатор и бакалавър кинезитерапевт, инструктор по Пилатес и изправителна гимнастика за деца и възрастни. Завършва ПМИ ,, Йорданка Филаретова“ – София през 1992г. със специалност рехабилитатор.
Завършва курс по Козметика при д-р Папазова към фирма Селект-София през 1992.
През 2012 г. завършва НСА ,,Васил Левски“ със специалност Кинезитерапия – образователно-квалификационна степен бакалавър с професионална квалификация кинезитерапевт.

Придобита следдипломна квалификация през 2010г. в център за следдипломна квалификация КИНЕЗИТЕРАПИЯ, СПОРТНА АНИМАЦИЯ и ТУРИЗЪМ към НСА ,,В.Левски“ по масаж-рефлексотерапия.

 

 • През 2011 г. придобива професионална квалификация като масажист към УЦМ „Аполон“-София.
 • Завършва курс по мекотъканна мобилизация на цервикоторакална област и горен крайник през 11.2011 и Мануална мобилизация на лумбосакрална област и долен крайник през 12.2011г. при доц. Лейла Крайджикова, PhD;
 • мануални мобилизационни техники по концепцията на Браян Мълиган – А и С ниво; мануален лимфен дренаж при проф. Белградо.
 • Сертифициран Рейки терапевт -1 и 2 ниво в УЦМ“Аполон“ през 2011г.
 • Завършен курс за преподаватели по Паневритмия от 2019г.

Работила като:

 • рехабилитатор в 28 ДКЦ в отделение по физиотерапия и рехабилитация.
 • в СПА център „Дрима“- Форт нокс Елените като масажист, козметик и инструктор по Пилатес.
 • Работила като рехабилитатор в Инерджи фитнес, със специалност рехабилитация, инструктор по Пилатес и изправителна гимнастика за деца, индивидуални тренировки за деца и възрастни.

 

ПРОФИЛАКТИКА, РАННА ДИАГНОСТИКА И СВОЕВРЕМЕННО КОМПЛЕКСНО ЛЕЧЕНИЕ НА ОТКЛОНЕНИЯТА ОТ ПРАВИЛНАТА СТОЙКА НА ТЯЛОТО И ИЗКРИВЯВАНИЯТА НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

ДКЦ „ГРИЙНБЕРГ” предлага на Вашето внимание възможност за профилактика, ранна диагностика и своевременно комплексно лечение на отклоненията от правилната стойка на тялото и изкривяванията на гръбначния стълб – сколиози, кифози, кифосколиози.

Съвременните изисквания за онлайн – обучение при ученици и студенти, работа на бюро в офис или у дома пред компютър или телефон, налага обездвижване и дълги часове седене, често в неправилна поза. Това води до умора и дисбаланс в скелетната мускулатура, промяна в телодържането в посока на изграждане на вреден навик за лоша стойка, което незабележимо довежда след време до деформации в гръбначния стълб.

Гръбначните изкривявания, особено сколиозата , често се развиват прогресивно. Това предизвиква груба деформация на гръбначния стълб, която нарушава функцията на вътрешните органи, намалява работоспособността и понякога води до инвалидност.

Кинезитерапията има решаваща роля в профилактиката и лечението на гръбначните изкривявания.Използваме комплекс от общоразвиващи и специализирани физически упражнения – аналитична изправителна гимнастика, под ръководството и наблюдението на специалист – кинезитерапевт, с помощта на различни уреди – топки, гирички,ластици.

Заниманията могат да бъдат групови и индивидуални, съобразени с възрастовата група.

След провеждане на преглед от специалист, определящ патологичния вид на изкривяването на гръбначния стълб, насочваме пациента към групи за занимание по възрастов принцип:

 • Деца от 7 до 14 години / малка група – 2 – 3 деца /
  14 до 21 години / средна група – 4 -10 деца/
 • За хора от 25 до 50 години – работещи хора с оплаквания от болки в гърба от принудителна поза и неправилна стойка, умора на мускулите и често с артрозни дискови проблеми на гръбнака. Цел корекция на стойката, изграждане на правилно телодържане, укрепване на мускулите на гърба и общ мускулен тонус.
 • За хора 60+ – с изразени патологични състояния с увреда на прешленни дискове, остеопороза, прекарани оперативни интервенции с хронифициране и слабост на мускулите на гърба. Цел – овладяване на болката, възстановяване и поддържане на двигателната активност, общо укрепване на организма.

Гръбначното изкривяване е следствие от неправилна стойка и мускулен дисбаланс. Само постоянство и търпение, продължителна работа и двигателен режим под наблюдението и насоките на специалист, води до промяна в качеството на живот.